Biltur genom minnenas allé

Som anhörig till en demenssjuk är det lätt att känna frustration och ilska när ens närstående glider ifrån en trots att han eller hon fortfarande är så nära.

I många fall blir man man även spindeln i nätet mellan kommuner, sjukvårdsinrättningar och andra anhöriga vilket kan vara slitsamt på många sätt. Det är viktigt att inte glömma bort sig själv mitt i allt detta. För både dig, din familj och den anhöriga är det viktigt att du har ett eget liv och fortsätter göra saker du mår bra av. Ingen kommer må bättre av att du går in i väggen i dina försök att räcka till åt alla håll.

Det är lätt att få dåligt samvete när man för en stund släpper taget och gör något bara för sig själv men mitt råd är att vända på det. Tänk på att om du mår bra och gör något för dig själv idag så kommer du vara ett starkare stöd för din anhöriga nästa dag. Din glädje kommer räcka mycket längre om du kan förmå dig att släppa det dåliga samvetet.

Låt sorgen komma när du känner av den. Demens är en så kallad “anhörigsjukdom” vilket innebär att även de som inte är direkt drabbade blir starkt påverkade av sjukdomen. Det gör ont att se en person man håller av glida ifrån en och det är okej att känna sorg.

Sök hjälp innan du inte orkar längre. Förutom den hjälp man kanske tänker på först via sjukvården så finns det många stödgrupper över hela landet. Det finns en otrolig styrka att hämta hos andra som är eller har varit i samma situation.

Minimera saker som stjäl din energi på annat håll och fokusera på det som känns roligt och viktigt. Leasa bil och slipp bekymra dig över service, däckbyten och underhåll. Leasabil24.se hjälper dig dessutom med att sålla mellan alla alternativ som finns, skriva bara ner det du söker och få skräddarsydda erbjudanden i mailen.