Minne, Hälsan och Ekonomi

Som ni kunnat läsa i tidigare artiklar på denna webbplats så är det inget snack om att minne, hälsa/motion och allmänt välmående helt klart hänger ihop. 

Är man stressad, förslappad och otränad påverkar detta inte bara hälsan och kroppen i sig utan även minnet på ett klart negativt sätt. Men i denna artikel hade jag tänkt att framhäva mina tankar om andra parametrar som kan påverka din hälsa, och på sikt även ditt minne. Och det är stressen. Stressen har bevisats påverka minnet även hos fullt friska personer.

Är du stressad har du otroligt svårt att hålla saker i minnet, denna typen av “dåligt minne” kanske inte kan räknas som en direkt sjukdom, men symptomen för den är ju den samma. Så visst skulle man kunna säga att även stress är en sjukdom.

vad är det då som gör oss stressade, jag tror att många håller med mig när jag säger att den största orsaken till stress i svenska hushåll är ekonomin. En dålig eller tight ekonomi ökar stressen otroligt mycket. Man stressar upp sig över hur månaden ska gå ihop, kommer jag ha mat på bordet till mina barn i slutet av månaden osv.

Nu ska vi inte tala om den ekonomiska stressen som uppkommer nu inför jul (i skrivande stund) då mängder med paket förväntas köpas. Vi jagar erbjudanden och rabatter för att hitta presenterna till absolut bästa pris.

December månad är den månad då vi shoppar allra mest, och många gånger även på kredit vilket ökar stressen ytterligare. Lånen ska ju återbetalas.  Många familjer har infört presentbegränsningar för att minska stressen inför julen. D.v.s, man kanske bara köper något symboliskt för att få julstämningen, men inget som påverkar plånboken nämnvärt för att inte öka stressen mer än nödvändigt.

Tänk på detta nu inför julen. Har du redan nu problem med minnet, öka då inte stressen med ekonomiska problem på grund av inköp av materiella ting som egentligen inte betyder någonting i slutändan. Viktigast av allt är hälsan.